Tips kemaskini ‘setting privacy’ facebook

Apabila sebut sahaja nama Facebook .. seluruh Malaysia tahu .. tanya budak-budak kampung pun mereka tahu. Itulah popularnya Facebook .. ada yang masih blur apa benda alahnya Facebook ni?

Facebook merupakan laman sosial yang amat ter/berpengaruh pada abad 2010 ini .. dan ke asyikkannya telah menjatuhkan laman sosial yang lain seperti Friendster dan Myspace .. saya sendiri pun akui .. sampai kehidupan tidak terurus dengan benda tak guna ni.

Namun kita kena pandai-pandailah jaga diri sebab Facebook ni OVERDEAD tahap privacy dia .. kerana kerap kali tukar bahagian privacy pages, yang jadi mangsa perubahan ni kitalah sebab kita pengguna Facebookes!

Hah, disini saya mahu kongsikan setting privacy yang saya buat pada profile Facebook saya kepada kamu semua .. dengan itu di persilakan..

Sila ikut setting yang saya buat ni kepada sesiapa yang tak berapa pandai nak setting privacy akaun Facebook.

Lepas siap setting diatas, sila cari link VIEW SETTINGS mengikut gambar dibawah pula. Bila dah jumpa sila klik!

Bila dah klik VIEW SETTINGS seperti gambar diatas ..  kamu akan dibawa ke pages dibawah pula..

Ok, sila ikut setting sampai BUTTON ada cop MANGGA tu jadi SEBIJIK/SAMA seperti gambar diatas!

SIAP! Tapi ini hanya settings untuk benda-benda yang berkaitan dengan peribadi kita.

Dibawah ni setting untuk APPLICATION and WEBSITES..

SILA KLIK bahagian EDIT YOUR SETTINGS macam digambar atas ni pada laman utama ACCOUNT SETTINGS.

Kamu akan dibawa ke PAGES PRIVACY SETTING untuk APPICATION, GAMES dan WEBSITES. Seperti dibawah.

Lihat line Game and application activity. Klik Button kanan dia, then klik CUSTOMIZE.

Ia akan open macam gambar bawah ni.

Jadi pilihlah pada THESE PEOPLE tu kepada FRIENDS ONLY. Kemudian klik SAVE SETTING.

DAH siap yang ATAS ni. Pergi ke line Info accessible through your friends. Then akan keluar gambar dibawah.

Sila UNTICK semua, bagi sama seperti gambar diatas. Then klik SAVE CHANGES.

Bila dah siap yang atas pergi line Instant personalization. Klik BUTTON kanan dia, EDIT SETTINGS. Kamu akan dibawa ke PAGES bawah.

Sila UNTICK bahagian BAWAH SEKALI. Seperti gambar dibawah ini.

HANYA UNTICK sahaja. Then siap!

AKHIR sekali line Public search. Klik EDIT SETTINGS. Kamu akan ke pages bawah.

Sila UNTICK pada Enable public search sama dalam gambar. Then Siap Yezza!!

Ini sahaja tutorial PRIVACY SETTING untuk FACEBOOK daripada saya!

Terima kasih kerana meluangkan masa membaca dan ikut segala arahan diatas.

Saya amat gembira dan merasa terharu.. sobs.. T___T sobs..

Author: nikhanz

Hai, saya Nik. Terima kasih kerana layari blog saya! Ikuti saya di laman sosial terpilih.

2 thoughts on “Tips kemaskini ‘setting privacy’ facebook”

  1. Deme dah siap setting tp setting default deme mendedahkan privacy kita yg kononnya kita pasang utk ‘privacy’, tp pikir balek, dah privacy ke namanya kalau kite upload/input kite punye ‘privacy’ ke Net (Internet)? 100% dah tak private kompem. Tp terpulanglah pada deme-deme yg biut (degil) tak caya mende2 nieh..
    Btol ckap Nik, ppandailah jage diri. Net bukan tmpat utk kite ‘upload’ data private kita…

Leave a Reply