Kulit mengalami Gatal merenyam? Ini penawarnya.

Baru-baru ini saya mengalami penyakit gatal yang tak dapat dikata. Kulit jadi ada sepasang tompok merah dan keperitan gatalnya hanya Tuhan yang tahu. Pada mulanya pergi ke klinik berhampiran dan Klinik Kesihatan Kuala Lumpur di Titiwangsa, tak jalan juga.

Akhirnya saya ke Cosway untuk dapatkan garam laut mati, sebab teringat semasa zaman saya kecil dahulu, arwah umi akan belikan satu bekas garam laut mati jenama ALZARA, Natural Dead Sea Beauty Salts

hadapan
belakang

Cara penggunaannya adalah seperti berikut:

Semasa mandi, ratakan air pada seluruh badan, lumurkan garam ini dan gosok berulang kali sehingga rasa sakit dan pedih, tidak perlu tekan dengan kuat, cukup hanya gosok dengan lembut dipermukaan kulit pada kulit terkena jangkitan ataupun rasa gatal.

Kemudian, biarkan ia kering dalam masa 1,2 sehingga boleh makan 4 jam, jangan lap dengan tuala, biarkan ia kering sepenuhnya, (masa ni masih rasa pedih yang amat), bila cukup kering, barulah sapu airpaip bilas.

Sila tambah bacaan selawat dan al-fatihah untuk lebih kebaikan dalam membuat rawatan. Mudah-mudahan dengan izin Tuhan (Allah s.w.t) akan segera sembuh.

Kaedah menggunakan rawatan garam ini boleh digunakan sekiranya terdapat tanda-tanda seperti dalam gambar ini. Berlaku macam ini sebab bilik saya ada pepijat, dan alhamdulillah sudah pulih.

Bahagian belakang betis – 1
Bahagian belakang betis – 2

Krim Ubat Gatal Kulit Zaricort yang biasa saya guna

Hari ini saya mahu kongsikan ubat gatal untuk disapukan pada kulit.

Ubat ini biasanya saya akan gunakan pada bahagian berhampiran dengan punggung, kerana bahagian itu kerap rasa gatal dan kawasan yang terperap dan memerlukan penjagaan yang lebih.

Bagi korang yang berkerja di pejabat dalam penghawa dingin, dan lama duduk atas kerusi pejabat, dan ada rasa gatal-gatal berhampiran bontot, sapulah ubat ini dikawasan berhampiran dan berkenaan semasa sebelum pakai seluar dalam. Bagi mengelakkan rasa gatal berterusan.

Ubat ini saya dah pun pakai setahun lebih dan boleh didapati di Farmasi, tapi bukan di Watsons.

Cara sapu, kalau boleh gunakanlah cotton bud, ataupun putik kapas. Cara ini untuk kebersihan penggunaan.

So far saya pakai mujarab untuk kulit sensitif dan gatal pada bahagian tertutup berhampiran atas bontot. Selamat mencuba.

Zaricort
Ubat Gatal