Siri Animasi Geng & Upin dan Ipin

Hari ni saya surfing tenet tengok Siri Animasi Malaysia iaitu Upin & Ipin dan juga Geng.. Korang mesti tahukan Siri Animasi ni.. mantOp beb.. tak sabar saya ingin menanti Siri Animasi baru dari Les’ Compaque. Menurut dari pemerhatian saya Siri Animasi Geng lebih kepada animasi aksi berbanding Upin dan Ipin. Jika kita lihat Animasi Upin dan Ipin ni mendidik kanak-kanak kearah keIslaman, tetapi Animasi Geng ini ia siri pengembaraan. Bila saya menonton thriller dia memang menarik.. try le lihat sendiri pada laman web rasminya.

saya juga ingin sertakan playlist cerita Upin & Ipin.. Jom nonton bersama-sama..

Ah’ha… Macam mana smart tak Animasi di atas ini? dibawah saya sertakan serba sedikit mengenai Geng – Pengambaraan Bermula..

Title : Geng – Pengembaraan Bermula
Type : Feature Film 90 Minutes
Animation Technique : Key Frame
Budget : RM 4 Million
Sponsors : MOSTI, MIMOS, Tourism Malaysia
Media Partner : Media Prima, TV9, RTM
Project commenced : January 2006
Completion Date : May 2008
Release Date : 12 February 2009
Musical Score : Yuri Wong,The Factory Music Studio
Post Production: Les’ Copaque Production SB
Film Processing : Oriental Post, Bangkok
Story and Screenplay : Les’ Copaque Production SB
Voice Actors : Les’ Copaque Production SB
Distributor : Grand Brilliance SB
Director : Mohd. Nizam Abd. Razak
Produced by : Les’ Copaque Production SB

Synopsis :

Something disturbs the peace in the village of Kampong Durian Runtuh. Villagers tell of a fearsome beast lurking at night but no one dares to find out what it is until Badrol, Lim and their newfound friends stumble upon the very heart of the mystery itself. A small peculiar animal, not native of the forest befriends Rajoo and brings the whole gang into an adventure deep into the exotic Malaysian rainforest filled with dangerous animals including an age old mystical giant snake. Join the gang as they embark on a journey of action and adventure set upon the warm atmosphere of a Malaysian village enclosed by landscapes of greenery.

SO apa pendapat korang best tak Animasi ni?

Author: nikhanz

Hai, saya Nik. Terima kasih kerana layari blog saya! Ikuti saya di laman sosial terpilih.

16 thoughts on “Siri Animasi Geng & Upin dan Ipin”

  1. syabas kepada Les Copaque, khususnya kepada animator2 & mereka yg terlibat dlm pembikinan filem animasi ini. diharap ini akan menjadi milestone utk pembangunan filem animasi tempatan. jom kita ramai2 beri sokongan!!!beli yg original, jgn beri makan lanun2 cetak rompak!!!syabas sekali lagi!

  2. Saya mewakili unit network MIMOS mengucapkan tahniah kepada team grid computing / cluster MIMOS SDCE dan penerbit Les Copaque atas penghasilan filem animasi 3D Upin & Ipin. Tahniah atas kerjasama kepada team Grid & Network MIMOS TPM & Kulim. Marilah kita beramai2 ke panggung wayang untuk memberi sokongan kepada animasi Malaysia 🙂

  3. Syabas kepada mereka yang cuba untuk menaikkan nama negara. Sememangnya kita tahu yang kartun buatan Malaysia tak berkualiti. Tapi ada member aku citer orang Malaysia ni sebenarnya power. Cuma kita je tak tahu. contoh mcm kartun ni Malaysia ni banyak jual kartun pada negara luar. sebab di malaysia bayarannya terlalu rendah. so tak gunalah kalau bikin canggih2 tapi dapat duit skit. btul tak? 🙂

    http://www.zoom.my

    1. em.. ya syabas kepada mereka yang telah berusaha menaikkan dan memartabatkan nama negara sehingga pada peringkat antarabangsa. Orang Malaysia ini pandai dalam diam..tidak riak dan membanggakan diri.. itu lah budaya masyarakat dan agama kita.. Jika nilai di luar negara lebih tinggi lebih baik jual diluar sahaja.. baru boleh hidup.. dan maju.. ya betul!

Leave a Reply