Takdir Ilahi

” Alin! Azam! Jangan bergaduh! Takkan pasal television itu pun hendak bergaduh! Alin ni, kamu dah besar, bagi sahajalah Azam itu. Dia adik kamu!” marah mama. Aku terdiam.. Aku pandang adik yang tergopoh-gopah membuka siaran cerita kegemarannya di tv itu lantas kuberpaling dan segera berlari menuju kebilikku yang terletak ditingkat atas rumah banglo milik arwah papaku. Aku terus menutup pintu bilik lalu kukunci. Aku menangis sendirian sambil menatap bingkai wajah arwah papaku yang sudah meninggalkan kami sekeluarga dua tahun yang lalu. ” Kalau papa ada lagi… tak perlu aku jadi macam ini… semua adik sahaja yang betul.. mama langsung tidak adil.” Semasa aku menangis, tiba-tiba asmaku datang. Aku mencari-cari ubat asmaku lalu kusedut. Continue reading “Takdir Ilahi”

Alhamdulillah Streamyx back to normal

salam, alhamdulillah semalam ‘support stuff’ dari TM datang untuk membantu. Apabila saya sedang sibuk membaca ebook pada komputer, tiba-tiba datang sebuah kereta dihadapan rumah. Mula-mula terfikir, siapa la yang datang tu.. kebetulan pada masa itu umi keluar untuk mengambil adik di sekolah agama. Jadi hanya saya seorang berada dirumah manakala adik-adik yang lain masih bersekolah, Continue reading “Alhamdulillah Streamyx back to normal”

Ulang Tahun Kelahiran ke-18

Assalamualaikum semua.. alhamdulillah awal Oktober lepas merupakan ulang tahun ke 18 aku. Aku bercadang ingin memulakan azam baru sebagai seorang insan yang digelar hamba Allah s.w.t. Hidup aku sebelum ini sentiasa membazirkan masa dengan perkara yang tidak berfaedah. Antaranya gemar tidur, main internet, chatting dengan kawan-kawan, dan mendengar lagu (tapi jarang) hehehe. Setiap kali aku terfikir, macam mana harus aku berubah? Siapa yang akan bantu aku untuk berubah? Tapi persoalannya masih tiada jawapan. Continue reading “Ulang Tahun Kelahiran ke-18”