Makan ubat, Pahit telan juga, Begitulah nasihah

Semenjak kebelakangan ni jiwa saya makin HAPPY sebab di surau kawasan perumahan saya kerap kali buat ceramah agama. SERIUS saya HAPPY SESANGAT.. mana taknya kamu tahu JIWA saya ni kalau tak jumpa CERAMAH AGAMA.. rasa kosong gilalah.. SERIUS.. saya tak main-main.. saya DAHAGAKAN majlis ilmu.

Kamu tahu saya jumpa bermacam-macam orang dan rupawan si penceramah daripada peringkat orang melayu kita sehinggakan India Muslim. ALHAMDULILLAH diucapkan. *ayat skema* 😛

TAPI ini bukan perkara utama yang saya nak kongsikan, dalam ceramah tu ADA PART yang saya TERTARIK……  APA DIA?

Korang kalau SAKIT.. contohnya kita kena demam panas. SURE korang akan cari APA? mesti cari ubat PANADOL kan?

Okey.. Apa kamu rasa bila ubat panadol di kemam dalam mulut? MESTI rasa pahit giler kan?

TAPI.. sepahit-pahit ubat tu.. KORANG telan jugakkan? kenapa? Sebab kita tahu kalau telan tu insyaAllah boleh sembuh sakit DEMAM tu tadi kan?

AHA…

Macam itulah NASIHAH atau Nasihat. Kita kalau orang nasihat pada kita… THEN perkara yang kawan kita sebut tu KENA BATANG HIDUNG sendiri.. Apa korang rasa? PERGH.. HOT & SPICY la jawabnya bukan? SURE korang nak SOUND je manusia yang bagi nasihat tu. But please jangan marah dia.. *be open mind*

So, NASIHAT ni umpama UBAT kepada KESALAHAN yang dah kita buat. MEMANG kita akan MELENTING when someone give advice to you, tambah-tambah lagi perkara yang disebut-sebut tu memang kena dengan kita. So siapa yang ada kawan-kawan yang bagi nasihat kepada diri kamu, kamu patut rasa bersyukur kerana Allah s.w.t masih sayangkan kamu..

HA.. kenapa pulak dia menasihati dirimu wahai teman?

Banyak faktor.. NAMUN diantara KEMUNGKINAN kerana dia adalah KAWAN LAMA kamu… mungkin dia SAYANG kamu… dan BANYAK lagi kemungkinan-kemungkinannya. Hanya TUAN empunya diri yang menasihati tu sahaja tahu apa SEBAB musababnya. Cubalah tanya.. BERANIKAN DIRI kamu bertanya kepada orang yang SANGGUP BERKORBAN demi untuk menasihati kamu.

KAMU BERTUAH!

SEYES.. bukan senang nak jumpa seseorang yang SANGGUP korbankan MASA & WANG RINGGIT untuk menasihati diri kamu.. HARGAILAH pengorbanan dia.. kelak ditakdirkan dia sudah KELUAR daripada kehidupanmu.. tanpa kamu SEDARI.. masa itulah kamu AKAN rasa bertapa MENYESALnya kamu.. bertapa SERBA tak kena sana sini.. dan macam-macam lagi.. sobs..

Hari ini mungkin KAMU tidak meRASAI SITUASInya lagi.. sampai suatu masa nanti KAMU rasainya juga..

BELIEVE IT or NOT…. BELIEVE IT

Thanks for have a read..

Author: nikhanz

Hai, saya Nik. Terima kasih kerana layari blog saya! Ikuti saya di laman sosial terpilih.

2 thoughts on “Makan ubat, Pahit telan juga, Begitulah nasihah”

  1. Bila sakit baru ingat Allah S.W.T, bila sihat lupe semua, daratan, langit, diri bahkan ALlah juga.. Ku pohon agar sedarlah segala umat manusia supaya tidak lupa akan Allah sedangkan Allah tidak pernah melupai hamba-hamba-Nya tetapi kita yang lupakan-Nya. Subhannallah!

Leave a Reply