Business make you matured

Barangkali ramai yang akan mengatakan business sambil belajar ni agak sukar dan menganggu pelajaran. Huh? Agak sukar sebab kena tumpu study in same time you need focus into your personal business.

Barangkali ramai juga yang kurang peka yang selama proses pembelajaran tersebut, ramai diantara kita yang banyak membuang masa. Yeah? If you see with your own eyes. Kelas penuh ke dalam seminggu? Lepas habis kelas you go back to hostel. Jadi you buat apa? Balik-balik buang masa online facebook the freaking sucks for me.

I katakan macam ini kerana, kebanyakkan daripada kita sememangnya begitu. The majority is same at all. People like to waste their time into sucks of facebook. I really hates damn much this sites. Over 1 years 3 months i using the social network. What i got is nothing.

Walaubagaimanapun, ini adalah pendapat peribadi I tidak ditujukan kepada sesiapa. Tapi terus terang, for me business membuatkan kita bertambah matang sebenarnya berbanding nerd yang 100% study. I means reading and listening to songs when get boring.

For me, business adalah dunia yang berbeza dengan dunia seorang pelajar. Dunia business merupakan dunia professional. Hanya seseorang yang matang atau sedang menuju matang sahaja berkeyakinan untuk terjun ke dunia tersebut.

Ada orang pernah bertanya, sudah banyak perniagaan dilakukan. Kita mahu business apa lagi? Hal ini saya sudah tulis pada penulisan sebelum ini pada ‘Permulaan Perniagaan Internet‘. For me, teenagers banyak habiskan masa dan wang ibu bapa mereka sahaja. So, mereka tidak menghargai nilai duit sebab mereka dapat senang lenang tanpa usaha keras.

Contoh pengalaman saya sendiri, bila sudah business. Rasa sayang pada duit, meskipun ingin membeli barangan kesayangan. Pikir 10 kali juga, adakalanya tu berdebar jantung nak beli barang mahal. Fikir susah cari duit punya pasal.

Oh? ni pendapat saya je ok?

Author: nikhanz

Hai, saya Nik. Terima kasih kerana layari blog saya! Ikuti saya di laman sosial terpilih.

2 thoughts on “Business make you matured”

  1. Heh! Nice entry. Pendapat kita mengenai bisnes akan sentiasa berubah-ubah mengikut peredaran usia kita. Namun, saya bersetuju bahawa dengan perniagaan akan membuat kita lebih matured dan menghargai kehidupan.

    Membuat kita berfikir 10-15 tahun ke depan dan barulah kita tahu perasaan parents kita apabila setiap kali kita mintak duit dengan diaorang masa kita belajar dulu. Terlalu banyak benda yang kita boleh belajar.

    And macam biasa, benda ni tak di ajar di dalam sistem pendidikan biasa. The missing chapter heh!

    1. Hehe! Makin meningkat usia makin lain diri ini (defferent feelings). Sebagai seorang lelaki seharusnya maju selangkah satapak kehadapan bagi mengejar cita-cita. Jika terlalu mengharapkan kejayaan di IPT agak lambat kerana dimamah usia.

      Sememangnya sistem pendidikan biasa tidak akan pernah begini. Jika terus ikut lambat akhirnya. Huh!

      Terima kasih Adly!

Leave a Reply