Apabila ditegur banyak melawan pada bermuhasabah

remajaRemaja di Malaysia hari ini pantang ditegur ada saja istilah bahasa yang tiada dalam kotak Bahasa Melayu semuanya keluar.

Bila sahaja ditegur benda yang tidak baik melenting..

Bila sahaja ditegur benda yang tidak baik di-HUKUM POYO!… ^_cry

Bila sahaja mengikut peraturan di-HUKUM SKEMA!…. ^_crying

Kenapa saya kata REMAJA……….??????????

Ada ke seumur hidup kamu orang yang lebih tua menyebut istilah ni??????????

Tiadakan……. Kalau cakap ada TIPULAH…………………

Bila sahaja membuat kesalahan dan maksiat kepada Allah di-SANJUNG GEMPAK!..

Bila sahaja melihat wanita memakai tudung litup di-HUKUM “WAH ALIM-NYA KAU!!”… Bukannya nak sokong dasar fahaman leberal..

Semua kengkawan COUPLE… lihat yang SINGLE… Skema nyer kau takde kekasih hati lagi ke??

Padahal benda ni HARAM…. aduh…

Nak buat jugak???

Hah pergi buat bumi kamu sendiri… dan buatlah apa-apa yang kamu nak….

Tapi………. mampukah?

Dah mustahil……. patuhlah suruhannya… tinggalkan larangannya……

……………

…………………………

………………………………………..

………………………………………………………

………….. FULL STOP……………………………

Apa sebab benda ni berlaku……………………….????

Saya tanya ni………………..

Apa sebab……………………..??

Saya pun tidak pasti apa sebabnya…………………………..namun jawapannya kerana hubungan mereka dengan Allah tidak baik..

makanya hubungan dengan manusia apatah lagi……

Ni apa yang saya pernah dengar dalam majlis ilmu……….

Nak tau lagi? Pi surau masa masuk waktu solat… gerenti dapat la ilmu tu sikit… ^_sarcastic tak banyak, sikit pun jadi ler..

p/s: kepada yang tertentu jangan marah no.. enjoy post ni.. masa tenang petang-petang tu renungkan lah.. saya bukan mengutuk.. cuma hairan dengan segelintir…. ^_blah

Okeylah.. saya tau post ni membosankan.. tapi itulah hakikatnya… realiti bukan fantasi… bye..  ^_v

Author: nikhanz

Hai, saya Nik. Terima kasih kerana layari blog saya! Ikuti saya di laman sosial terpilih.

8 thoughts on “Apabila ditegur banyak melawan pada bermuhasabah”

    1. banyak lagi sebab2 lain. Antaranya didikan agama.. latarbelakang keluarga.. faktor keluarga.. didikan sosial.. dan banyak lagi..

  1. sokong.apa yang tertulis diatas.Bahasa melayu dirojakkan oleh bangsa sendiri.cuma tengok rancangan remaja tv3.pengacara bernama e-one.bangga nama mat salleh.

  2. bagi saya, benda ni berlaku pada org yg tak mempunyai kesedaran. berdoa sajalah, mudah-mudahan mereka diberi kesedaran dan keinsafan.
    apa yg saya pernah lihat, kadang2 student dr sekolah agama pun ber’couple juga. itu yg kira tahu bab2 agama. bagi yg tak tahu, jgn ceritalah, lg teruk… seperti yg saya kata td, benda ni kesedaran… ada org yg tahu benda tu salah, tapi sbb tak der kesedaran, dia buat juga. takpastilah, culture shock ker aper mereka nih.

    ada sesetengahnya pula kalau ditegur, ini alasan yg dia beri, “eh, mak bapak aku pun tak pernah tegur aku mcm ni lah!”. dan saya paling pantang org jawab begitu klu diberi teguran. bayangkanlah klu mak bapak dia sendiri dengar dia ckp mcm tu, apa perasaan mak bapak dia? walau bagaimana teruk pun ibu dan bapa seseorang, saya yakin, tak der ibu dan bapa yg mahu anaknya jadi jahat. malah mereka tetap berbangga kalau mempunyai anak yg jauh lebih baik dr mereka sendiri.

    bagi ibu bapa yg baik pula, mereka berusaha jaga anak mereka menjadi seorang yg baik. tapi tak semua perkara mereka boleh jaga. sudah pasti ada 1 atau 2 perkara yg mereka akan terlepas pandang juga. sebagai seorang insan yg diberi akal yg sempurna oleh Allah s.w.t, kita kenalah fikir sendiri perkara yg dibuat tu baik atau buruk. janganlah, hanya kerana mak & bapa tak pernah kata yg benda tu salah, maka kita menganggapkan yg ianya betul. walau hakikatnya benda tu salah… wallahua’lam…

Leave a Reply