10 Cara uruskan privasi pada Google+

google-screen

1. Pengurusan Profil: Guna profil tab dan buat bahagian mana yang anda mahu kongsi atau bahagian mana yang anda tidak mahu kongsi seluruh dunia. Dengan memilih tetapan privasi anda boleh kekalkan hanya maklumat tertentu dapat dilihat oleh anda sahaja. Anda boleh cuba sendiri menggunakan “View profile as…” dan lihat sendiri bagaimana ia dipaparkan. Jika tidak mahu mudah dicari pada enjin carian, terus ke bahagian bawah dan ubahsuai bahagian ‘search visibility.’

2. Pusat Privasi pengguna Google: Bahagian ini merupakan pusat kepada keseluruhan produk yang ditawarkan Google termasuklah Google+, oleh itu disini merupakan bahagian terbesar bagi tetapan Google dan sekaligus ia juga tetapan untuk Google+.

3. Pengurusan Pusingan: Google membenarkan membuat kumpulan tertentu untuk rakan, perkerja, pengikut juga keluarga. Ia juga dikongsi seluruh dunia. Mungkin anda tidak mahu perkongsian anda dilihat oleh ahli keluarga anda.

4. Paparan Rangkaian: Pusingan anda tidak memaparkan pada seluruh dunia, secara kebiasaannya rakan kita akan dipaparkan secara tatapan umum. Jika mahu ubahsuai bahagian ini pergi ke ‘Edit network visibility.’ dibawah privasi dan ‘Sharing’, hanya uncheck jika mahu hide.

5. To Huddle or Not to Huddle: Fungsi terbaru dari Google+ adalah kumpulan permesejan text dan Twitter. Berhati-hati apabila anda menguruskan fungsi ‘Circle’ dan semak dengan terperinci sebelum anda lancarkan penggunaannya. Jika tidak permesejan akan disebarkan seluruh rangkaian Google+ dan seluruhnya.

6. G+PS: Sama seperti fungsi Like Facebook, Google+ maklumkan pengguna lain apa yang anda kongsikan. Jika anda tidak mahu memberikan maklumat ini keluar dan juga geolocation memberi kelebihan pada pencerobohan – boleh matikan fungsi ini pada tetapan pengguna.

7. +1 Privacy: Apabila anda menggunakan fungsi Like di Facebook, sesiapa sahaja dapat melihatnya. Lain pula di Google+ ia bergantung pada tetapan ‘Circle’ yang anda ada bagi mengawal siapa yang dapat melihatnya. Google berhak menggunakan maklumat yang anda lakukan bertujuan untuk pergiklanan syarikat mereka.

8. Sneaky Pseudonyms: Salah satu fungsi yang sama dengan Google+ shares, ia tidak akan benarkan pengguna yang menggunakan indentiti palsu pada profil. Seperti Facebook memerlukan pengesahan email yang sah bagi mengesahkan anda pengguna yang betul.

9. Sharing ‘Links’: G+ membenarkan anda berkongsi pautan (link) padanya seperti Tumbr, Twitter, Facebook dan blog peribadi. Anda boleh kawal siapa yang dapat lihat menggunakan pengurusan ‘Circle’.

10. Instant Sharing: G+ buatkan lebih mudah kongsi gambar menggunakan peranti android dan ambil gambar padanya. Gambar anda dimuat naik dengan pantas ke folder private picasa web folder untuk perkongsian yang berpotensi, untuk matikan fungsinya – pergi ke aplikasi G+ klik pada menu, tetapan bahagian atas paparan uncheck “Instant Upload.”

Sumber dari.

Author: nikhanz

Hai, saya Nik. Terima kasih kerana layari blog saya! Ikuti saya di laman sosial terpilih.

Leave a Reply